SKŁADNIKI:
RYBA:
- 1 kg filetów rybnych
- słoik ogórków konserwowych
- 2 cebule czerwone
- 1 papryka czerwona i 1 zielona
- sól i pieprz
- bułka tarta
- 2-4 jajka (w zależności od wielkości)
- olej do smażenia
ZALEWA:
- 3 szklanki wody
- 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżki octu
- 250 g przecieru pomidorowego
- 5 łyżek keczupu
- 4 łyżki cukru
- suszony liść lubczyku (niekoniecznie)
- ziele angielskie (niekoniecznie)
- liść laurowy (niekoniecznie)
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
RYBA:
Filety rozmrażamy. Każdy filet kroimy na kawałki około 5cm x 3cm, solimy i pieprzymy. Maczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na rozgrzanym oleju.
Kiedy filety się smażą kroimy warzywa. Ogórki konserwowe i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Ważne aby obie kostki miały podobną wielkość bo w przeciwnym razie smak jednego ze składników będzie dominował smak drugiego (jeśli używamy białej cebuli, po pokrojeniu musimy ją sparzyć). Paprykę natomiast, kroimy w cienkie paseczki.
Kiedy ryba się usmaży układamy połowę filetów na dnie głębokiego naczynia. Ogórki, cebulę i paprykę dzielimy na pół, tak aby starczyło na ułożenie dwóch warstw. Na wierzchu ryby układamy warstwę ogórków konserwowych, następnie warstwę cebuli i papryki.
Kiedy wszystko ułożymy warstwami, możemy przygotować zalewę do ryby.
ZALEWA:
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy pół szklanki oleju, mieszamy. Wlewamy 3 łyżki octu, dodajemy 250 g przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu dodajemy 5 łyżek keczupu i 4 łyżki cukru. Dosypujemy około łyżki suszonego liścia lubczyku, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 listki liścia laurowego. Tak przygotowaną zalewę solimy, pieprzymy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
W czasie gotowania próbujemy zalewy, jeśli wydaje nam się za słodka możemy dodać więcej octu a jeśli za kwaśna dodajemy cukru. Nie musimy się sztywno trzymać składników podanych w przepisie.
Kiedy zalewa jest gotowa, zalewamy nią wcześniej przygotowaną rybę. Ważne aby w momencie zalewania ryby, zalewa była gorąca. Dzięki temu ogórki, cebula i papryka trochę zmiękną.
Po zalaniu, odstawiamy rybę do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
SMACZNEGO!!!!
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńNo bo jest moja babcia to od małego dla mnie robi
OdpowiedzUsuńRybka pycha ,,,, pomijam oliwę i papryke
OdpowiedzUsuńB
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakże już robiłem podobnie tak rybę i faktycznie wychodzi bardzo smaczna. Tym bardziej, że możemy ją wyjąć kiedy będziemy chcieli. Ja także jestem zwolennikiem przepisów innych. Jednym z nich są gofry belgijskie z łososiem wędzonym https://mowisalmon.pl/przepisy/gofry-belgijskie-z-lososiem-wedzonym-i-kwasna-smietana/ i jestem zdania, że jest to bardzo fajna sprawa. Przede wszystkim smakują wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńKąski z fileta z kurczaka w ten sposób zrobione też są pyszne..
OdpowiedzUsuń