Etykiety

niedziela, 30 grudnia 2012

Filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami



SKŁADNIKI
PIERŚ Z KURCZAKA
  • 2 podwójne filety z kurczaka (lub 4 pojedyncze)
  • 50g sera feta (lub grecki ser sałatkowy)
  • świeża bazylia
  • suszone pomidory
  • sól morska
  • oliwa z oliwek (lub olej)
SOS SEROWY
  • 125g sera mozzarella (w całości)
  • 50g sera mozzarella tartego
  • 100g sera feta
  • dwie gałązki świeżej bazylii
  • 300ml słodkiej śmietany
RYŻ
  • 2 woreczki ryżu (najlepiej basmati -150g)
  • koperek (może być suszony)
  • łyżka masła
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula



WYKONANIE

ROLADKI DROBIOWE

Zaczynamy od piersi z kurczaka. Filety myjemy i płukamy, odcinamy tłuszcz i błonki.

Jeśli filet jest podwójny i dosyć gruby dzielimy go na dwa.


Tak przygotowany filet solimy odrobiną soli morskiej, nakrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy z jednej strony.




Kiedy nasze filety są posolone i rozbite możemy zacząć je nadziewać. Jako nadzienie użyjemy sera feta, suszonego pomidora i liści bazylii. Na środku szerszego z końców fileta układamy dwie kosteczki sera feta, jednego suszonego pomidora i dwa listki bazylii.


Następnie zawijamy fileta w roladkę uważając aby nic ze środka nie wypadło. Gotową roladkę owijamy w folię spożywczą.

Roladki zawinięte w folię spożywczą wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody. Dzięki temu roladki się skleją i nie będą się rozpadać podczas smażenia. Jeśli akurat nie mamy folii, filety możemy spiąć wykałaczkami i pominąć gotowanie przechodząc bezpośrednio do smażenia.

W międzyczasie gdy roladki się gotują i smażą możemy przygotować ryż i sos serowy. Kiedy widzimy że roladki zrobiły się białe, możemy wyjąć je z wody. Następnie wyciągamy je z folii i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do czasu zrumienienia mięsa.



Nasze roladki są gotowe.

SOS SEROWY:

Do wykonania sosu serowego potrzebujemy :125g sera mozzarella, 50g sera mozzarella tartego, 100g sera feta, dwie gałązki świeżej bazylii, 300ml słodkiej śmietany. Do rondelka wlewamy 300 ml słodkiej śmietany. Do śmietany wrzucamy pokrojony w kostkę ser feta i ser mozzarella. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Kiedy sery zaczną się roztapiać dorzucamy kilka listków bazylii i odrobinę tartego sera mozzarella. Pamiętamy aby nie przyprawiać sosu, sól zawarta w serze feta nada mu smaku.






Sos jest gotowy gdy wszystkie sery się rozpuszczą i nie będzie w nim żadnych grudek. Jeśli nie przepadamy za serem feta lub mozzarella, możemy je zamienić na inne sery lub serki topione. Gotujemy je w ten sam sposób w śmietanie aż do rozpuszczenia.

RYŻ I PIECZARKI:

Danie najlepiej smakuje z ryżem i pieczarkami ale jeśli ktoś woli może zastąpić je np ziemniakami z surówką.
Do przygotowania ryżu i pieczarek potrzebujemy:
2 woreczki ryżu (najlepiej basmati -150g)
koperek (może być suszony)
łyżka masła
250g pieczarek
1 cebula
Woreczki ryżu wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ryż najlepiej smakuje kiedy jest sypki, więc uważajmy aby go nie rozgotować. Kiedy ryż jest gotowy i jeszcze gorący, dodajemy do niego łyżkę masła lub margaryny oraz odrobinę koperku. Najlepiej smakuje z koperkiem świeżym ale można też użyć suszonego.


W czasie kiedy ryż się gotuje przygotowujemy pieczarki, jako dodatek do dania. Kroimy cebulkę w drobna kostkę i szklimy na odrobinie oliwy. Kiedy cebula jest zeszklona dodajemy, pokrojone w plasterki, pieczarki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy na średnim ogniu aż odparuje cała woda.



Kiedy wszystkie składniki dania są gotowe możemy nałożyć je na talerz i polać sosem. A oto efekt końcowy



Danie wygląda ładnie, jest lekkie i smakuje bardzo dobrze więc polecam :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz