Etykiety

niedziela, 13 stycznia 2013

Schab pieczony z cynamonem, cukinią i pieczarkami



SKŁADNIKI


SCHAB:
  • 700g schabu bez kości
  • świeża bazylia (kilka listków)
  • suszone oregano (łyżeczka)
  • suszony tymianek (łyżeczka)
  • gorczyca (łyżeczka)
  • cynamon (szczypta)
  • czosnek (2 ząbki)
  • 8 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, pieprz
  • 4 szalotki
SAŁATA:
  • główka sałaty lodowej (lub gotowa mieszanka sałat)
  • 200ml śmietany 12%
  • 4 łyżki majonezu light
  • suszone oregano (łyżeczka)
  • suszona bazylia (łyżeczka)
  • 1 łyżka soku z cytryny (może być z buteleczki)
  • duży ząbek czosnku
ZIEMNIAKI:
  • 0,5kg ziemniaków
  • tymianek (łyżeczka)
  • oregano i bazylia (suszone)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE
SCHAB:

Jeśli mamy schab w całości kroimy go na półcentymetrowe plastry. Schab solimy, posypujemy pieprzem i rozbijamy tłuczkiem


Rozbite plastry mięsa wkładamy do miski i polewamy oliwą z oliwek. Wszystko posypujemy oregano, tymiankiem, gorczycą i dodajemy kilka liści bazyli. Czosnek kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.


Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc. Po dwóch godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie nakryć folią aluminiową.


Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy przez 40 minut. Kiedy mięso się piecze przygotowujemy cukinię, pieczarki i szalotki. Cukinię kroimy w 0,5cm plasterki, pieczarki i szalotki przekrawamy na pół.



Po 40 minutach kiedy mięso jest podpieczone, wyciągamy je z piekarnika i posypujemy cynamonem. Na wierzchu układamy cukinię, pieczarki i szalotki.




Wszystko razem wkładamy  do piekarnika i pieczemy przez następne pół godziny. Kiedy wszystko się piecze możemy zająć się przygotowaniem sałaty i ziemniaków.

SAŁATA:

Przygotowanie sałaty zaczynamy od zrobienia dresingu. Do miseczki wlewamy 200 ml śmietany i dodajemy 4 łyżki majonezu. Wsypujemy łyżeczkę oregano i bazylii. Wszystko razem mieszamy, jeśli jest za gęste dolewamy śmietany, jeśli zbyt rzadkie dodajemy majonezu. Duży ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego dresingu. 



Tak przygotowany dresing mieszamy z naszą sałatą.


Sałatę wymieszaną z dresingiem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.


Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki do czasu aż mięso i ziemniaki będą gotowe.

ZIEMNIAKI:

Ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupkach.


Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i polewamy oliwą z oliwek. Następnie posypujemy tymiankiem, oregano i bazylią. Potrząsamy garnkiem aby ziemniaki pokryły się oliwą i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na patelnię i podsmażamy do czasu aż się zrumienią. 



Kiedy wszystko jest gotowe nakładamy na talerz i życzymy naszej Ukochanej smacznego :) 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz