SCHAB:
- 700g schabu bez kości
- świeża bazylia (kilka listków)
- suszone oregano (łyżeczka)
- suszony tymianek (łyżeczka)
- gorczyca (łyżeczka)
- cynamon (szczypta)
- czosnek (2 ząbki)
- 8 pieczarek
- 1 mała cukinia
- oliwa z oliwek
- sól morska, pieprz
- 4 szalotki
- główka sałaty lodowej (lub gotowa mieszanka sałat)
- 200ml śmietany 12%
- 4 łyżki majonezu light
- suszone oregano (łyżeczka)
- suszona bazylia (łyżeczka)
- 1 łyżka soku z cytryny (może być z buteleczki)
- duży ząbek czosnku
- 0,5kg ziemniaków
- tymianek (łyżeczka)
- oregano i bazylia (suszone)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE
SCHAB:
Jeśli mamy schab w całości kroimy go na półcentymetrowe plastry. Schab solimy, posypujemy pieprzem i rozbijamy tłuczkiem
Rozbite plastry mięsa wkładamy do miski i polewamy oliwą z oliwek. Wszystko posypujemy oregano, tymiankiem, gorczycą i dodajemy kilka liści bazyli. Czosnek kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc. Po dwóch godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie nakryć folią aluminiową.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy przez 40 minut. Kiedy mięso się piecze przygotowujemy cukinię, pieczarki i szalotki. Cukinię kroimy w 0,5cm plasterki, pieczarki i szalotki przekrawamy na pół.
Po 40 minutach kiedy mięso jest podpieczone, wyciągamy je z piekarnika i posypujemy cynamonem. Na wierzchu układamy cukinię, pieczarki i szalotki.
Wszystko razem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez następne pół godziny. Kiedy wszystko się piecze możemy zająć się przygotowaniem sałaty i ziemniaków.
SAŁATA:
Przygotowanie sałaty zaczynamy od zrobienia dresingu. Do miseczki wlewamy 200 ml śmietany i dodajemy 4 łyżki majonezu. Wsypujemy łyżeczkę oregano i bazylii. Wszystko razem mieszamy, jeśli jest za gęste dolewamy śmietany, jeśli zbyt rzadkie dodajemy majonezu. Duży ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego dresingu.
Tak przygotowany dresing mieszamy z naszą sałatą.
Sałatę wymieszaną z dresingiem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki do czasu aż mięso i ziemniaki będą gotowe.
ZIEMNIAKI:
Ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupkach.
Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i polewamy oliwą z oliwek. Następnie posypujemy tymiankiem, oregano i bazylią. Potrząsamy garnkiem aby ziemniaki pokryły się oliwą i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na patelnię i podsmażamy do czasu aż się zrumienią.
Kiedy wszystko jest gotowe nakładamy na talerz i życzymy naszej Ukochanej smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz