Etykiety

sobota, 19 stycznia 2013

Kurczak w orzechowej panierce i ogórkami w sosie francuskim




SKŁADNIKI

KURCZAK W PANIERCE

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • natka pietruszki (kilka gałązek)

OGÓRKI W SOSIE VINAIGRETTE

  • 2 ogórki szklarniowe
  • pęczek szczypiorku z cebulkami
  • natka pietruszki (3 gałązki )
SOS:

  • ocet balsamiczny (2 łyżki stołowe)
  • musztarda (2 łyżki stołowe)
  • miód (2 łyżki stołowe)
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek (3 łyżki stołowe)
  • sól do smaku

ZIEMNIAKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • tymianek (łyżka)
  • rozmaryn (łyżka)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • plasterek cytryny

WYKONANIE

KURCZAK W PANIERCE ORZECHOWEJ

Przyrządzanie kurczaka zaczynamy od przygotowania orzechowo-parmezanowej panierki. W tym celu orzechy włoskie i laskowe siekamy w drobne kawałeczki. Posiekane orzechy przekładamy na patelnię bez dodatku tłuszczu i prażymy na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając. W tym czasie oprawiamy filety z piersi z kurczaka odcinając tłuszcz i błonki. Następnie filety solimy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około 0,5 cm. Jeśli mamy bardzo grube filety, możemy przekroić je na pół, w ten sposób otrzymamy 2 kotlety z jednego fileta.
Kiedy orzechy są uprażone, przekładamy je do miseczki i mieszamy ze 100g startego parmezanu i 3 gałązkami drobno posiekanej pietruszki. W ten sposób otrzymujemy panierkę . Do miski wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy widelcem. Filety obtaczamy  dokładnie w jajku a następnie w orzechowej panierce (Jeśli panierka nie przykleja się do filetów, możemy do niej dosypać odrobinę bułki tartej). Na patelnię nalewamy olej i mocno rozgrzewamy. Na gorący olej kładziemy panierowane filety i smażymy po około 3 minuty z każdej strony, do czasu aż orzechowa panierka mocno się zarumieni.



ZIEMNIAKI Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

1 kg młodych ziemniaków wrzucamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 20 minut. Ziemniaków nie obieramy ze skórki (Jeśli nie mamy młodych ziemniaków możemy użyć starych z tym, że wtedy należy je obrać z łupin). Po 20 minutach sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli są ugotowane, odcedzamy je i odkrywamy aby mogły odparować. Przekładamy nasze ziemniaki na patelnię, polewamy 3 łyżkami oliwy i posypujemy łyżką rozmarynu i łyżką tymianku. Potrząsamy patelnią aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaczki. Ziemniaki obtoczone w oliwie i ziołach, smażymy na średnim ogniu do momentu aż skórka się zrumieni (jeśli mamy więcej czasu, ziemniaki możemy zapiec w piekarniku, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca)



OGÓRKI W SOSIE VINAIGRETTE

Przygotowanie ogórków musimy zacząć od zrobienia sosu. W tym celu do miseczki wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy. Wszystko razem mieszamy. Siekamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy do naszego sosu. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek. Znów wszystko razem mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Sos doprawiamy do smaku solą.


Kiedy nasz sos jest gotowy odstawiamy go na 10 minut do lodówki. W czasie kiedy sos się chłodzi, obieramy dwa ogórki i kroimy je w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki . Pęczek szczypiorku, wraz z cebulkami, i kilka gałązek natki pietruszki, drobno kroimy i dodajemy do ogórków. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i polewamy łyżeczką soku z cytryny. 


Tuż przed podaniem, ogórki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.


WSZYSTKIE SKŁADNIKI NASZEGO DANIA UKŁADAMY NA TALERZU I OZDABIAMY GAŁĄZKAMI PIETRUSZKI. ZIEMNIACZKI POLEWAMY SOKIEM Z PLASTERKA CYTRYNY.  SMACZNEGO!




   

2 komentarze:

  1. Wojtuś to danie to mi się śni po nocach aż .... muszę spróbować sama zrobić .
    Mam nadzieję ze wyjdzie mi tak apetyczne jak Twoje .
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za pomysł:) relacje zdam po zjedzeniu:D

    OdpowiedzUsuń