Etykiety

wtorek, 22 stycznia 2013

Filet z dorsza w sosie musztardowym i kolorowym pieprzu




SKŁADNIKI

RYBA:

  •  0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • kolorowy pieprz


SOS MUSZTARDOWY:

  • słoiczek musztardy delikatesowej (185 g)
  • 300 ml gęstej śietany
  • 4 stołowe łyżki ziaren gorczycy
  • kolorowy pieprz
  • sól
DODATKI:

  • woreczek brązowego ryżu (100g)
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 100 g kalafiora
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka masła



WYKONANIE

 Pamiętajmy że jeśli mamy mrożone filety musimy je rozmrozić dzień wcześniej. Rozmrożone filety polewamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy solą i wstawiamy na noc do lodówki.



DODATKI:

 Gotowanie powinniśmy zacząć od przygotowania ryżu i warzyw ponieważ ich ugotowanie trwa dosyć długo a w między czasie można się zająć sosem i rybą. Woreczek brązowego ryżu wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to między 30-40 minut. Wody nie solimy od razu, robimy to dopiero po około 20 minutach od zagotowania wody. Kalafior dzielimy na różyczki. Obcinamy końcówki fasolki szparagowej. Kalafior i fasolkę gotujemy na parze przez 35 minut.




SOS MUSZTARDOWY:

W czasie kiedy warzywa i ryż się gotują możemy zająć się sosem i rybą. W celu przygotowania sosu do garnuszka wlewamy 300ml śmietany. Do śmietany wsypujemy 4 stołowe łyżki gorczycy. Dodajemy słoiczek musztardy, przyprawiamy solą i kolorowym, mielonym pieprzem. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.




RYBA:

Na patelni rozpuszczamy 50 g masła. Ważne aby nie trzymać patelni na zbyt dużym ogniu bo masło zacznie nam się karmelizować. Na rozpuszczane masło kładziemy filety i smażymy z każdej strony po 5 minut, do czasu aż się zarumienią.



PODANIE:

Kiedy nasz ryż jest gotowy, odcedzamy go, dodajemy łyżeczkę masła i posypujemy koperkiem, wszystko razem mieszamy. Wyłączamy parowar i sprawdzamy czy warzywa są miękkie.


Ryż i warzywa układamy na talerzu. Obok kładziemy usmażoną rybę. Polewamy ją sosem musztardowym i posypujemy kolorowym pieprzem.
SMACZNEGO






4 komentarze:

  1. Hmm....lubię takie kompozycje ...wygląda pysznie .
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam z samym kalafiorem:) mm! no i sos troszke inny, z mlekiem do kawy + śmietana 12% i musztarda meksykańska - mniam!

    OdpowiedzUsuń