Etykiety

sobota, 30 marca 2013

Mazurek chałwowo-michałkowy


SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 3 Łyżki cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 2 całe jajka

MASA:
  • 300 ml śmietany
  • 200 g chałwy
  • 140 g białych michałków
  • 100 g masła
  • mieszanka orzechów (do dekoracji)
  • plastyczny lukier (do dekoracji)

WYKONANIE:


Ciasto:

Na stolnice przesiewamy 250 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej. Do mąki dosypujemy 3 łyżki cukru pudru. Wszystko razem mieszamy. 200 g zimnego masła kroimy w kawałeczki i dodajemy do mąki. Nożem siekamy mąkę z masłem. Nie mieszamy ręką aby nie na grzać naszego ciasta. Do mąki posiekanej z masłem dodajemy 2 jajka i jak najszybciej zagniatamy. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny.


Kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy masę z chałwy i cukierków michałków.

Masa:

Przygotowanie masy zaczynamy od wlania do garnuszka 300 ml słodkiej śmietany. 200 g chałwy i 100 g masła kroimy na kawałki. Wrzucamy do śmietany i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając aż do czasu rozpuszczenia masła i chałwy. Następnie cukierki michałki kroimy w drobne kawałeczki i dorzucamy do naszej masy. Gotujemy aż michałki się rozpuszczą. Kiedy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy naszą masę do ostygnięcia.



Po pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Podsypujemy stolnicę mąką, układamy na niej ciasto i przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na około 5 mm grubości. Folia spożywcza ułatwi nam wałkowanie, ciasto nie będzie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy wzór według uznania. Z reszty ciasta, wokół naszego wyciętego wzoru, układamy wysokie brzegi, jest to niezbędne aby upieczone ciasto wypełnić masą. Bez wysokich brzegów masa by nam się rozlała. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika (bez termoobiegu) nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 25 minut.


Upieczone ciasto odstawiamy na bok aby wystygło. Kiedy wystygnie wypełniamy masą i dekorujemy według uznania.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz