Etykiety

czwartek, 21 marca 2013

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej



SKŁADNIKI:

RYBA:
  • 1 kg filetów rybnych
  • słoik ogórków konserwowych
  • 2 cebule czerwone
  • 1 papryka czerwona i 1 zielona
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • 2-4 jajka (w zależności od wielkości)
  • olej do smażenia
ZALEWA:
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki octu
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek keczupu
  • 4 łyżki cukru
  • suszony liść lubczyku (niekoniecznie)
  • ziele angielskie (niekoniecznie)
  • liść laurowy (niekoniecznie)
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

RYBA:

Filety rozmrażamy. Każdy filet kroimy na kawałki około 5cm x 3cm, solimy i pieprzymy. Maczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na rozgrzanym oleju.



Kiedy filety się smażą kroimy warzywa. Ogórki konserwowe i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Ważne aby obie kostki miały podobną wielkość bo w przeciwnym razie smak jednego ze składników będzie dominował smak drugiego (jeśli używamy białej cebuli, po pokrojeniu musimy ją sparzyć). Paprykę natomiast, kroimy w cienkie paseczki.


Kiedy ryba się usmaży układamy połowę filetów na dnie głębokiego naczynia. Ogórki, cebulę i paprykę dzielimy na pół, tak aby starczyło na ułożenie dwóch warstw. Na wierzchu ryby układamy warstwę ogórków konserwowych, następnie warstwę cebuli i papryki. 


Kiedy wszystko ułożymy warstwami, możemy przygotować zalewę do ryby.

ZALEWA:

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy pół szklanki oleju, mieszamy. Wlewamy 3 łyżki octu, dodajemy 250 g przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu dodajemy 5 łyżek keczupu i 4 łyżki cukru. Dosypujemy około łyżki suszonego liścia lubczyku, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 listki liścia laurowego. Tak przygotowaną zalewę solimy, pieprzymy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.


W czasie gotowania próbujemy zalewy, jeśli wydaje nam się za słodka możemy dodać więcej octu a jeśli za kwaśna dodajemy cukru. Nie musimy się sztywno trzymać składników podanych w przepisie.

Kiedy zalewa jest gotowa, zalewamy nią wcześniej przygotowaną rybę. Ważne aby w momencie zalewania ryby, zalewa była gorąca. Dzięki temu ogórki, cebula i papryka trochę zmiękną.


Po zalaniu, odstawiamy rybę do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

SMACZNEGO!!!!






7 komentarzy:

  1. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No bo jest moja babcia to od małego dla mnie robi

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka pycha ,,,, pomijam oliwę i papryke
    B

    OdpowiedzUsuń
  4. Także już robiłem podobnie tak rybę i faktycznie wychodzi bardzo smaczna. Tym bardziej, że możemy ją wyjąć kiedy będziemy chcieli. Ja także jestem zwolennikiem przepisów innych. Jednym z nich są gofry belgijskie z łososiem wędzonym https://mowisalmon.pl/przepisy/gofry-belgijskie-z-lososiem-wedzonym-i-kwasna-smietana/ i jestem zdania, że jest to bardzo fajna sprawa. Przede wszystkim smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kąski z fileta z kurczaka w ten sposób zrobione też są pyszne..

    OdpowiedzUsuń