Etykiety

niedziela, 17 marca 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym


SKŁADNIKI:

POLĘDWICA:
  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
SOS ŚLIWKOWY:
  • 2 duże śliwki
  • łyżka cukru
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml soku jagodowego (można zastąpić innym)
SAŁATKA:
  • mieszanka sałat (lub główka sałaty lodowej)
  • 1 granat
  • zioła prowansalskie (suszone)
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 3-4 rzodkiewki
  • ser feta (lub inny sałatkowy)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
DODATKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • pół brokuła

WYKONANIE:

POLĘDWICA:

Przygotowanie zaczynamy od umycia polędwiczek. Solimy je i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę kładziemy polędwiczki i smażymy z każdej strony do czasu aż się zarumienią (około 3 minut z każdej strony). 


Tak obsmażoną polędwice układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Upieczoną polędwicę kroimy w medaliony.

SOS ŚLIWKOWY:

Kiedy polędwica się piecze możemy zająć się sosem. W tym celu 2 duże śliwki rozkrajemy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie kroimy śliwki w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do małego garnuszka. Śliwki zalewamy 100 ml soku jagodowego, tak aby całe były w nim zanurzone. Dosypujemy łyżkę cukru, dodajemy łyżkę miodu i 3 łyżki octu balsamicznego. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu do czasu aż śliwki się zaczną rozpadać (około 10 minut). Po 10 minutach gotowania, za pomocą blendera, miksujemy nasz sos na gładką masę. Odstawiamy go z powrotem na mały ogień i redukujemy przez następne 10 minut. Kiedy sos osiągnie odpowiednią gęstość, możemy zdjąć go z ognia.



Zaczynamy od przygotowania dresingu ziołowo-czosnkowego. W tym celu do miseczki wlewamy 100-150 ml jogurtu naturalnego. Dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich i przeciskamy ząbek czosnku. Dresing solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut aby aromaty się połączyły. Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Granata przekrajemy na pół i wydłubujemy miąższ. Na talerzu układamy mieszankę sałat, na wierzch kładziemy ser feta i polewamy dresingiem. Układamy pomidory i znów polewamy odrobiną dresingu. Wszystko posypujemy miąższem z granatu.


DODATKI:

Całe danie podamy z zielonymi ziemniakami. W jednym garnku gotujemy ziemniaki a w drugim pół brokuła. Kiedy są gotowe wrzucamy ziemniaki i brokuła do jednego garnka, polewamy łyżką jogurtu i ugniatamy na gładkie puree. Brokuł sprawi że ziemniaki nabiorą zielonego koloru i doda im smaku.


PODANIE:

Ziemniaki układamy na talerzu. Obok kładziemy polędwiczki pokrojone w medaliony i polewamy je sosem śliwkowym. Całość podajemy z sałatą i dekorujemy naszym sosem.




SMACZNEGO!!








2 komentarze:

  1. Pyszne! Zrobiłem dziś ;) Zapraszam do mnie: http://przepisowosmaczniezdrowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe polaczenie brokół z ziemniakami.....
    B.

    OdpowiedzUsuń