Etykiety

środa, 13 marca 2013

Ryba po tajsku na makaronie ryżowym


SKŁADNIKI


RYBA:
  • 4 filety z dorsza
  • 2 papryczki chili (czerwone)
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 2 kapusty pak choi
  • sos sojowy i pieprz
DODATKI:
  • 5-6 rzodkiewek
  • pół pora (biała część)
  • 2 gałązki koperku
  • 100 g groszku cukrowego
  • 250 g makaronu ryżowego
  • szczypiorek z dymki

WYKONANIE

RYBA:

Jeśli używamy ryby mrożonej pamiętajmy aby rozmrozić ją dzień wcześniej. Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia imbiru w drobną kostkę, starcia skórki z jednej cytryny oraz pokrojeniu czosnku i papryczek chili, podobnie jak imbiru, w drobna kostkę.


Następnie na kawałku folii aluminiowej układamy po dwa filety z dorsza. Wierzch każdego fileta posypujemy wcześniej pokrojonym imbirem, papryczką, czosnkiem oraz startą skórką z cytryny. Kapustę pak choi przekrajemy wzdłuż na cztery części. Układamy ją na wierzchu i wszystko polewamy 4 łyżkami sosu sojowego. 

Rybę z dodatkami zawijamy w folię aluminiową, zostawiając małą dziurkę na wierzchu aby woda mogła odparowywać. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do  180 stopni Celsjusza. 


  Kiedy ryba jest w piekarniku zabieramy się za przygotowanie dodatków.

DODATKI:

Makaron ryżowy wrzucamy na patelnię, bez dodatku tłuszczu i podsmażamy przez około 5 minut. Pod koniec smażenia polewamy sosem sojowym, około 2 łyżek. Zamiast sosu sojowego możemy użyć innego sosu np: chow mein lub jeśli wolimy możemy nie używać go wcale. Gdy makaron się smaży kroimy rzodkiewki na cztery części, groszek cukrowy wzdłuż, koperek drobno siekamy, białą część pora kroimy wzdłuż na cienkie paseczki, a szczypiorek z cebuli dymki na pół.


PODANIE

Kiedy makaron jest gotowy układamy go na talerzu. Na wierzchu kładziemy kawałek ryby. Rybę posypujemy koperkiem i polewamy sosem który wytworzył się podczas pieczenia. Obok układamy warzywa, a wierzch dekorujemy szczypiorkiem.



SMACZNEGO!!



1 komentarz: