Etykiety

środa, 6 marca 2013

Schab nadziewany białym serem i orzechami nerkowca


SKŁADNIKI:


SCHAB:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 150 g twarogu
  • 50 g orzechów nerkowca (można zastąpić innymi orzechami)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, oregano, liść lubczyku (wszystko suszone)
  • 2 gałązki świeżego tymianku i 3 gałązki natki z pietruszki
  • sól i pieprz


POMIDORY:
  • 0,5 kg pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • 150 ml majonezu
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • ząbek czosnku
  • 100 g tartego sera
  • sól i pieprz
DODATKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • sos (pieczeniowy lub grzybowy)



WYKONANIE

SCHAB:

Przygotowanie posiłku zaczynamy od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu do miski wlewamy około 50 ml oliwy z oliwek. Oliwę solimy i dodajemy wszystkie suszone zioła, oregano, zioła prowansalskie i liść lubczyku. Wszystko razem mieszamy.


Następnie bierzemy około kilograma schabu bez kości. Jeśli jest bardzo tłusty na wierzchu, odkrajemy nadmiar tłuszczu. Następnie ostrym, płaskim i długim nożem robimy w schabie kieszeń, którą będziemy nadziewać. Tak oprawiony schab obtaczamy w przygotowanej wcześniej marynacie i wstawiamy na pół godziny do lodówki.


Kiedy nasz schab się marynuje, przygotowujemy nadzienie. Drobno siekamy 50 g orzechów nerkowca, możemy je zastąpić innymi dowolnymi orzechami. Do miseczki wrzucamy 150 g sera białego i mieszamy z pokrojonymi orzechami. Drobno siekamy natkę pietruszki i obrywamy listki z gałązek tymianku, wszystko mieszamy z twarogiem i orzechami. Na koniec dodajemy jedno jajko, przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i wyrabiamy na w miarę gładką masę.


Po pół godzinie wyjmujemy schab z lodówki i przystępujemy do nadziewania. Do kieszeni w schabie nakładamy przygotowany ser. Uciskamy go co jakiś czas aby weszło nam jak najwięcej. Kiedy skończymy nadziewanie, schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 90 minut.  


POMIDORY:

Kiedy schab się piecze, możemy zabrać się za pomidory. 0,5 kg pomidorów kroimy w ósemki a następnie w jeszcze mniejsze kawałeczki. Wrzucamy je do miski i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną suszonych ziół. Do pomidorów wciskamy,  przez praskę, jeden duży ząbek czosnku (jeśli lubimy czosnek możemy dodać go więcej), dodajemy 150 ml majonezu i 50 ml słodkiej śmietany, wszystko razem mieszamy. 


Tak przygotowane pomidory posypujemy warstwą tartego sera i odstawiamy do lodówki.


DODATKI:

Kiedy czekamy na nasz schab przygotowujemy dodatki. Gotujemy ziemniaki na parze i robimy sos do schabu. W zależności od naszych upodobań może to być sos pieczeniowy lub grzybowy. Oba świetnie pasują.

PODANIE

Po około 90 minutach schab powinien być gotowy. Wyciągamy go z piekarnika i pozastawiamy na około 20 minut aby trochę przestygł. Jeśli go rozkroimy od razu ucieknie nam całe nadzienie. Ser musi zastygnąć w środku. Kiedy schab trochę przestygnie, kroimy go w plastry.


Podajemy z ziemniaczkami i pomidorami. Schab polewamy odrobiną sosu i dekorujemy tymiankiem.


SMACZNEGO!









1 komentarz: