Etykiety

niedziela, 24 lutego 2013

Kurczak w szynce parmeńskiej z sosem bazyliowym.



SKŁADNIKI:

KURCZAK:
  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 100 g szynki parmeńskiej (prosciutto crudo)
  • 1 młoda cukinia
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 5-6 pieczarek
  • dwa ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
SOS:
  • 30 g świeżej bazylii (10-12 listków)
  • 150 g serka ricotta (można użyć mascarpone)
  • 50 ml słodkiej,rzadkiej śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
DODATKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • suszony rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół główki czerwonej kapusty
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru

WYKONANIE

Przygotowanie danie zaczynamy od ziemniaków. Żeby szybciej się upiekły najpierw je gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać, będą smaczniejsze jeżeli upieczemy je w skórce. Kiedy ziemniaki się gotują, kroimy cukinię wzdłuż na cienkie paski, najlepiej jeśli zrobimy to na tarce. Tak przygotowaną cukinię odstawiamy aby zmiękła i zrobiła się elastyczna.


Kiedy ziemniaki się podgotują, odcedzamy je i zostawiamy na chwilę odkryte aby odparowały. Odparowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy je 4 łyżkami oliwy i potrząsamy aby każdy był w niej obtoczony. Ziemniaki posypujemy suszonym rozmarynem, posiekaną natką pietruszki i znów potrząsamy. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pamiętajmy aby wstawić je na niższy poziom piekarnika, pozostawiając wyższy na pieczenie mięsa. Kiedy ziemniaki są w piekarniku zabieramy się za przygotowanie mięsa.

KURCZAK:

Filety z kurczaka myjemy i nacinamy w nich kieszonki. Do każdej kieszonki wkładamy 3-4 plasterki pieczarki i odrobinę tartego sera mozzarella. Kieszonki zamykamy i każdy filet owijamy paskiem cukinii, którą przygotowaliśmy wcześniej. Wszystko posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie zawijamy kurczaka w plaster szynki parmeńskiej (prosciutto crudo). 


Na blaszkę układamy papier do pieczenia. Smarujemy go oliwą z oliwek. Do małej miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Oliwę dokładnie mieszamy z przeciśniętym czosnkiem. Na przygotowaną blaszkę wykładamy kawałki mięsa. Każdy z nich smarujemy oliwą z czosnkiem. Wkładamy na wyższy poziom piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.


Kiedy kurczak i ziemniaki się pieką przygotowujemy sos i surówkę.

SOS:

Do przygotowania sosu potrzebujemy 150 g serka ricotta, 10-12 liści świeżej bazylii, 50 ml słodkiej,  koniecznie rzadkiej, śmietany oraz sok z połowy cytryny i pieprz i sól do smaku. Serek wrzucamy do pojemniczka i dodajemy bazylię. Za pomocą blendera miksujemy serek z bazylią na gładką masę. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej śmietany. Sos do smaku przyprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą. Sok z cytryny spowoduje że sos nie będzie mdły. Przygotowany sos odstawiamy do lodówki do czasu aż mięso będzie gotowe.


Kiedy sos jest gotowy przechodzimy do przygotowania surówki.

SURÓWKA:

Pół główki czerwonej kapusty drobno szatkujemy, solimy i zostawiamy na 5 minut aby zmiękła. Dodajemy małą puszkę kukurydzy i łyżkę cukru. Dodajemy 4 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny i mieszamy razem. Przyprawiamy pieprzem i solą.


PODANIE:

Po 40 minutach wszystko powinno być gotowe i wyglądać jak na obrazku poniżej :)


Wszystko podajemy razem na talerzu i dekorujemy listkami bazylii.





3 komentarze:


  1. no no no szacun ja trochę gotuje ale
    Pana przepis rozwalił mnie. Gratuluje. Ja jutro na dzień matki zrobie Pana roladki zamiast piersi użyję luzowanych udek kurczaka a reszta to samo. Zamiast ziemniaków "Pana przepisu podam swoje proste do bólu.Młode ziemniaczki dokładnie umyję pokroję na 4 lekko obgotuję w posolonej wodzie. Zapiekę z czosnkiem masłem solą i pieprzem. Podam z koperkiem. Zasada jest jedna nie żałować masła. Podczas zapiekania wstrząsnąć 2-3 razy. Jeszcze się nie zdarzyło żeby nie ziemniaczki nie smakowały Napiszę w poniedziałek jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam. Naprawde przepyszne. Uwielbiam polaczenie kurczaka z szynka Parmeńska;) dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. super zdjęcia krok po kroku! wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń