Etykiety

piątek, 22 lutego 2013

Ryba w sosie pistacjowym



SKŁADNIKI:

Ryba:
  • 500g filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • 2 szalotki
  • por
  • kolendra
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sos:
  • 150g gęstej śmietany
  • 150g słodkiej śmietany
  • 250g pistacji
  • sól i pieprz

Dodatki:
  • marchewka
  • średni kalafior
  • 500g fasolki szparagowej

WYKONANIE

RYBA:

Mrożone filety z dorsza polewamy sokiem z cytryny. Kiedy filety rozmrożą się możemy przystąpić do przygotowywania. Na kawałku papieru do pieczenia lub foli układamy filet z dorsza, każdy na oddzielnym kawałku. Każdy filet solimy i posypujemy pieprzem. Na wierzchu układamy gałązkę natki pietruszki, gałązkę kolendry i 3-4 pistacje. Pora i cebulki kroimy w cieńkie plasterki i układamy po dwa na każdym filecie. Na wierzch kładziemy plasterek cytryny i wszystko polewamy odrobiną oliwy. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.


SOS:

Przygotowanie sosu zaczynamy od uprażenia pistacji. W tym celu obieramy 250g pistacji i mielimy je w blenderze. Zmielone pistacje wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut.

Kiedy pistacje są uprażone, do małego garnka wlewamy 150g słodkiej i 150g gęstej śmietany. Do śmietany wsypujemy uprażone pistacje oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. Kiedy nasza śmietana nabierze koloru pistacji dodajemy około 2 łyżeczek soku z cytryny. Tak przygotowany sos stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy do czasu zgęstnienia.

DODATKI:
W czasie kiedy ryba się piecze przygotowujemy warzywa. Kalafior kroimy w różyczki, od fasolki szparagowej odcinamy końcówki a marchewkę kroimy w plasterki. Wszystko razem gotujemy na parze.
PODANIE:

Warzywa i rybę układamy na talerzu. Dorsza polewamy sosem pistacjowym a na wierzchu układamy 2-3 całe pistacje. Damie dekorujemy gałązką pietruszki i podajemy z plasterkiem cytryny.

SMACZNEGO!





2 komentarze:

  1. Zjadło by się zjadło......taką rybkę .
    B

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł spoko. Mój popisowy super prosty łosoś, tilapia albo inna ryba w formie fileta ( byle zwięzła). Posolić popieprzyć skropić cytryną zawinąć w plaster szynki parmeńskiej dodać kolendrę koperek i rozmaryn ( świeże po gałązce ). piec ok.20 min. w naczyniu żaroodpornym. Smakuje rewelka. Pozdrawiam, a rybkę proponowana przez Pana ugotuje po niedzieli.

    OdpowiedzUsuń