Etykiety

czwartek, 7 lutego 2013

Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem


SKŁADNIKI:

ZRAZY:

  • 1 kg schabu pokrojonego w plastry
  • 150 g boczku
  • 5 ogórków kiszonych 
  • 2 cebule
  • pół papryki czerwonej i pół żółtej
  • 250 g pieczarek
  • 4 łyżki musztardy
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • pół szklanki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
SAŁATA:
  • główka sałaty lodowej (lub gotowa mieszanka sałat)
  • 200ml śmietany 12%
  • 4 łyżki majonezu light
  • suszone oregano (łyżka)
  • suszona bazylia (łyżka)
  • 1 łyżka soku z cytryny (może być z buteleczki)
  • duży ząbek czosnku
DODATKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka margaryny
  • łyżka koperku

WYKONANIE

SAŁATA:

Przygotowanie sałaty zaczynamy od zrobienia dresingu. Do miseczki wlewamy 200 ml śmietany i dodajemy 4 łyżki majonezu. Wsypujemy łyżeczkę oregano i bazylii. Wszystko razem mieszamy, jeśli jest za gęste dolewamy śmietany, jeśli zbyt rzadkie dodajemy majonezu. Duży ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego dresingu. 



Tak przygotowany dresing mieszamy z naszą sałatą.


Sałatę wymieszaną z dresingiem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.


Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki do czasu aż mięso i ziemniaki będą gotowe.


ZRAZY:

Schab rozbijamy na około 0,5 cm kotlety. Każdy kotlet solimy i pieprzymy. Następnie każdy plaster schabu smarujemy po jednej stronie łyżeczką musztardy. Na wierzch układamy plasterek boczku. Cebule kroimy w cienkie piórka, natomiast ogórka kiszonego w słupki. Na każdym kawałku schabu kładziemy kilka piórek cebuli i jeden słupek ogórka kiszonego. 


Każdy kotlet zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, lub obwiązujemy specjalną nitką. Każdego zraza obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie.


Zrazy smażymy z obu stron, na średnim ogniu, do czasu aż się zrumienią (około 10 minut). Kiedy są gotowe przekładamy je do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła je wszystkie. Mąkę i oliwę która została na patelni również wrzucamy do garnka. (patelnie możemy zalać wodą i tą wodę wlać później do garnka) 


Tak przygotowane zrazy, dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Kiedy zrazy się duszą przygotowujemy składniki do naszego sosu. W tym celu kroimy w piórka pozostałą cebulę, ogórki i pieczarki w plasterki a paprykę w paseczki.


Po 20 minutach od rozpoczęcia duszenia , możemy dodać resztę składników. Do gotujących się zrazów dodajemy 300 g przecieru pomidorowego, pozostałą musztardę oraz pokrojone wcześniej warzywa i pieczarki. 


Wszystko razem dusimy przez następne 30 minut. Sos przyprawiamy do smaku. Po zgaszeniu gazu dodajemy 4 łyżki śmietany. Zrazy serwujemy z pure ziemniaczanym posypanym koperkiem i sałatą.



SMACZNEGO!









3 komentarze:

  1. polecam w 100%
    \\pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem kobietą i zrobię takie zrazy dla dorosłych gości na urodzinach Córeczki. Przepis mi się podoba a zrazy wyglądają na pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń