SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło do wysmarowania tortownicy
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opakowanie jasnej galaretki (70 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa śmietanowa:
- 1,5 szklanki schłodzonej śmietany (co najmniej 36%)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
Do ozdobienia:
- wiśnie w syropie
- 15 g kakao
WYKONANIE:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek (4 jaja) i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie wsypujemy cukier (5 łyżek) i ubijamy do momentu aż się rozpuści. Do ubitej piany przesiewamy 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dodajemy żółtka. Wszystko razem delikatnie mieszamy (nie ubijamy). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 45 minut. Biszkopt studzimy.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w garnuszku, na małym ogniu, przez około 15 minut (uważamy żeby jabłka się nie rozgotowały). Kiedy owoce się podduszą wyłączmy gaz i wsypujemy 3/4 szklanki cukru, galaretkę, łyżeczkę cynamonu i wlewamy ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na gęstą masę, dodajemy 3 łyżki cukru pudru oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Szarlotkę smarujemy masą, posypujemy kakao i dekorujemy wiśniami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz