Etykiety

czwartek, 22 stycznia 2015

Szarlotka z masą śmietanową



SKŁADNIKI:



Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • masło do wysmarowania tortownicy
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opakowanie jasnej galaretki (70 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa śmietanowa:
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany (co najmniej 36%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
Do ozdobienia:
  • wiśnie w syropie
  • 15 g kakao

WYKONANIE:  

 Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek (4 jaja) i ubijamy na sztywną pianę.


Następnie wsypujemy cukier (5 łyżek) i ubijamy do momentu aż się rozpuści. Do ubitej piany przesiewamy 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dodajemy żółtka. Wszystko razem delikatnie mieszamy (nie ubijamy). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 45 minut. Biszkopt studzimy.


Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w garnuszku, na małym ogniu, przez około 15 minut (uważamy żeby jabłka się nie rozgotowały). Kiedy owoce się podduszą wyłączmy gaz i wsypujemy 3/4 szklanki cukru, galaretkę, łyżeczkę cynamonu i wlewamy ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt. Odstawiamy do wystygnięcia.




Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy na gęstą masę, dodajemy 3 łyżki cukru pudru oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Szarlotkę smarujemy masą, posypujemy kakao i dekorujemy wiśniami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

  
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz