Etykiety

sobota, 20 grudnia 2014

Klasyczny creme brulee


SKŁADNIKI:

Creme brulee:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 łyżki cukru

WYKONANIE:

Śmietanę wlewamy do małego garnuszka, laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wrzucamy do śmietany. Śmietanę z wanilią podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż zacznie się gotować. Zdejmujemy garnuszek z ognia i odstawiam śmietanę do ostygnięcia.



Kiedy śmietana ostygnie, wyjmujemy z niej laskę wanilii i usuwamy z niej nasionka, używając czubka noża, które spowrotem dodajemy do śmietany. Oddzielamy żółtka z 5 jaj które następnie miksujemy z 50 g drobnego cukru (caster sugar). Łączymy śmietanę z żółtkami jaj, wszystko razem delikatnie mieszająć. Przelewamy śmietanę z jajkami przez siteczko.


Tak przygotowaną mieszankę rozlewamy do 4 ramekinów. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego, które napełniamy wodą do połowy wysokości ramekinów. Nagrzewamy piekarnik do 150°C i pieczemy creme brulee przez 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do schłodzemia. Creme brulee zaraz po wyciągnięciu z piekarnika może mieć delikatnie płynną konsystencję ale w miarę chłodzenia zacznie gęstnieć.


Kiedy creme brulee się schłodzi posypujemy go łyżką cukru, upewniając się że cała powierzchnia jest nim równomiernie pokryta. Następnie używając ręcznego palnika kuchennego powoli karmelizujemy cukier na powierzchni naszego deseru. Kiedy cukier ostygnie utworzy nam pyszną chrupiącą skorupkę. Smacznego!!!






2 komentarze: