Etykiety

środa, 17 grudnia 2014

Imbirowa pierś kaczki z karmelizowanymi warzywami




SKŁADNIKI:

Kaczka:

  • 2 Piersi kaczki
  • 1 por
  • kawałek imbiru (około 5 cm)
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól morska, biały pieprz mielony

Karmelizowane warzywa:

  • mały seler
  • 3 pasternaki
  • 3 małe buraczki
  • kilka małych marchewek
  • kilka szalotek
  • 50 g masła
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • szklanka bulionu


WYKONANIE:

Piersi z kaczki nacinamy po stronie skóry i nacieramy je solą i białym pieprzem po czym kładziemy je skórką do dołu, na mocno rozgrzaną patelnię (co ważne, nie dodajemy tłuszczu). Przyrumieniamy piersi, smażąc je z każdej strony po około 5-6 minut. Zrumienione piersi ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Tłuszcz który wypłynął zostawiamy na patelni, będzie nam potrzebny do przygotowania sosu.


Następnie zabieramy się za przygotowanie sosu. W tym celu kroimy pora w plasterki, imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i imbir smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu kaczki, do czasu aż się zeszklą.


Kiedy por i imbir są podsmażone dolewamy pół szklanki soku ananasowego, 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki sosu sojowego i dodajemy pół łyżeczki kurkumy. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia.


Kiedy sos zaczyna się gotować dodajemy naszą kaczkę i dusimy wszystko razem, pod przykryciem przez około 30 minut.


Po 30 minutach wyciągamy piersi z sosu a wszystko co zostało na patelni przecieramy przez sitko. W ten sposób otrzymujemy sos który zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej.



Karmelizowane warzywa:

Warzywa obieramy i myjemy. Cebulki i pasternak kroimy na  pół, buraczki i seler w słupki. Na patelni rozpuszczamy 25 g masła i wrzucamy buraczki z cebulkami, w garnuszku rozpuszczamy pozostałe 25 g masła i wrzucamy resztę warzyw. Wszystko smażymy przez 5 minut. Następnie 3/4 szklanki bulionu dodajemy do garnuszka a 1/4 wlewamy do buraczków. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Odcedzamy warzywa które gotowaliśmy w garnuszku, nie musimy tego robić z buraczkami i szalotkami. Warzywa posypujemy 2 łyżkami brązowgo cukru ( 2 łyżki cukru do garnuszka i dwie do warzyw na patelni) i mieszamy. To samo robimy z octem jabłkowym i karmelizujemy podgrzewając przez około 3 minuty.


Kaczkę podajemy z karmelizowanymi warzywami i polaną sosem. Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz