SKŁADNIKI
RYBA:
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 1 cytryna
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- kolorowy pieprz
SOS MUSZTARDOWY:
- słoiczek musztardy delikatesowej (185 g)
- 300 ml gęstej śietany
- 4 stołowe łyżki ziaren gorczycy
- kolorowy pieprz
- sól
- woreczek brązowego ryżu (100g)
- 400 g fasolki szparagowej
- 100 g kalafiora
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka masła
WYKONANIE
Pamiętajmy że jeśli mamy mrożone filety musimy je rozmrozić dzień wcześniej. Rozmrożone filety polewamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy solą i wstawiamy na noc do lodówki.
DODATKI:
Gotowanie powinniśmy zacząć od przygotowania ryżu i warzyw ponieważ ich ugotowanie trwa dosyć długo a w między czasie można się zająć sosem i rybą. Woreczek brązowego ryżu wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to między 30-40 minut. Wody nie solimy od razu, robimy to dopiero po około 20 minutach od zagotowania wody. Kalafior dzielimy na różyczki. Obcinamy końcówki fasolki szparagowej. Kalafior i fasolkę gotujemy na parze przez 35 minut.
SOS MUSZTARDOWY:
W czasie kiedy warzywa i ryż się gotują możemy zająć się sosem i rybą. W celu przygotowania sosu do garnuszka wlewamy 300ml śmietany. Do śmietany wsypujemy 4 stołowe łyżki gorczycy. Dodajemy słoiczek musztardy, przyprawiamy solą i kolorowym, mielonym pieprzem. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
RYBA:
Na patelni rozpuszczamy 50 g masła. Ważne aby nie trzymać patelni na zbyt dużym ogniu bo masło zacznie nam się karmelizować. Na rozpuszczane masło kładziemy filety i smażymy z każdej strony po 5 minut, do czasu aż się zarumienią.
PODANIE:
Kiedy nasz ryż jest gotowy, odcedzamy go, dodajemy łyżeczkę masła i posypujemy koperkiem, wszystko razem mieszamy. Wyłączamy parowar i sprawdzamy czy warzywa są miękkie.
Ryż i warzywa układamy na talerzu. Obok kładziemy usmażoną rybę. Polewamy ją sosem musztardowym i posypujemy kolorowym pieprzem.
SMACZNEGO
Hmm....lubię takie kompozycje ...wygląda pysznie .
OdpowiedzUsuńBasia
zrobiłam z samym kalafiorem:) mm! no i sos troszke inny, z mlekiem do kawy + śmietana 12% i musztarda meksykańska - mniam!
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńZamiast ryżu, można ziemniaki, jak tutaj:
http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/dania_glowne/dorsz_w_sosie_musztardowym.html
Jutro robię; )
OdpowiedzUsuń