SKŁADNIKI:
SCHAB:
- 1 kg schabu bez kości
- 150 g twarogu
- 50 g orzechów nerkowca (można zastąpić innymi orzechami)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, oregano, liść lubczyku (wszystko suszone)
- 2 gałązki świeżego tymianku i 3 gałązki natki z pietruszki
- sól i pieprz
POMIDORY:
- 0,5 kg pomidorów
- zioła prowansalskie
- 150 ml majonezu
- 50 ml słodkiej śmietany
- ząbek czosnku
- 100 g tartego sera
- sól i pieprz
- 1 kg ziemniaków
- sos (pieczeniowy lub grzybowy)
WYKONANIE
SCHAB:
Przygotowanie posiłku zaczynamy od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu do miski wlewamy około 50 ml oliwy z oliwek. Oliwę solimy i dodajemy wszystkie suszone zioła, oregano, zioła prowansalskie i liść lubczyku. Wszystko razem mieszamy.
Następnie bierzemy około kilograma schabu bez kości. Jeśli jest bardzo tłusty na wierzchu, odkrajemy nadmiar tłuszczu. Następnie ostrym, płaskim i długim nożem robimy w schabie kieszeń, którą będziemy nadziewać. Tak oprawiony schab obtaczamy w przygotowanej wcześniej marynacie i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Kiedy nasz schab się marynuje, przygotowujemy nadzienie. Drobno siekamy 50 g orzechów nerkowca, możemy je zastąpić innymi dowolnymi orzechami. Do miseczki wrzucamy 150 g sera białego i mieszamy z pokrojonymi orzechami. Drobno siekamy natkę pietruszki i obrywamy listki z gałązek tymianku, wszystko mieszamy z twarogiem i orzechami. Na koniec dodajemy jedno jajko, przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i wyrabiamy na w miarę gładką masę.
Po pół godzinie wyjmujemy schab z lodówki i przystępujemy do nadziewania. Do kieszeni w schabie nakładamy przygotowany ser. Uciskamy go co jakiś czas aby weszło nam jak najwięcej. Kiedy skończymy nadziewanie, schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 90 minut.
POMIDORY:
Kiedy schab się piecze, możemy zabrać się za pomidory. 0,5 kg pomidorów kroimy w ósemki a następnie w jeszcze mniejsze kawałeczki. Wrzucamy je do miski i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną suszonych ziół. Do pomidorów wciskamy, przez praskę, jeden duży ząbek czosnku (jeśli lubimy czosnek możemy dodać go więcej), dodajemy 150 ml majonezu i 50 ml słodkiej śmietany, wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowane pomidory posypujemy warstwą tartego sera i odstawiamy do lodówki.
DODATKI:
Kiedy czekamy na nasz schab przygotowujemy dodatki. Gotujemy ziemniaki na parze i robimy sos do schabu. W zależności od naszych upodobań może to być sos pieczeniowy lub grzybowy. Oba świetnie pasują.
PODANIE
Po około 90 minutach schab powinien być gotowy. Wyciągamy go z piekarnika i pozastawiamy na około 20 minut aby trochę przestygł. Jeśli go rozkroimy od razu ucieknie nam całe nadzienie. Ser musi zastygnąć w środku. Kiedy schab trochę przestygnie, kroimy go w plastry.
Podajemy z ziemniaczkami i pomidorami. Schab polewamy odrobiną sosu i dekorujemy tymiankiem.
SMACZNEGO!
Apetyczne to nadzienie :)
OdpowiedzUsuń