SKŁADNIKI:
KURCZAK:
- 1 kg filetów z kurczaka
- 100 g szynki parmeńskiej (prosciutto crudo)
- 1 młoda cukinia
- 50 g tartego sera mozzarella
- 5-6 pieczarek
- dwa ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
SOS:
- 30 g świeżej bazylii (10-12 listków)
- 150 g serka ricotta (można użyć mascarpone)
- 50 ml słodkiej,rzadkiej śmietany
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
DODATKI:
- 1 kg ziemniaków
- suszony rozmaryn
- natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół główki czerwonej kapusty
- mała puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka cukru
WYKONANIE
Przygotowanie danie zaczynamy od ziemniaków. Żeby szybciej się upiekły najpierw je gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać, będą smaczniejsze jeżeli upieczemy je w skórce. Kiedy ziemniaki się gotują, kroimy cukinię wzdłuż na cienkie paski, najlepiej jeśli zrobimy to na tarce. Tak przygotowaną cukinię odstawiamy aby zmiękła i zrobiła się elastyczna.
Kiedy ziemniaki się podgotują, odcedzamy je i zostawiamy na chwilę odkryte aby odparowały. Odparowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy je 4 łyżkami oliwy i potrząsamy aby każdy był w niej obtoczony. Ziemniaki posypujemy suszonym rozmarynem, posiekaną natką pietruszki i znów potrząsamy. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pamiętajmy aby wstawić je na niższy poziom piekarnika, pozostawiając wyższy na pieczenie mięsa. Kiedy ziemniaki są w piekarniku zabieramy się za przygotowanie mięsa.
KURCZAK:
Filety z kurczaka myjemy i nacinamy w nich kieszonki. Do każdej kieszonki wkładamy 3-4 plasterki pieczarki i odrobinę tartego sera mozzarella. Kieszonki zamykamy i każdy filet owijamy paskiem cukinii, którą przygotowaliśmy wcześniej. Wszystko posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie zawijamy kurczaka w plaster szynki parmeńskiej (prosciutto crudo).
Na blaszkę układamy papier do pieczenia. Smarujemy go oliwą z oliwek. Do małej miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Oliwę dokładnie mieszamy z przeciśniętym czosnkiem. Na przygotowaną blaszkę wykładamy kawałki mięsa. Każdy z nich smarujemy oliwą z czosnkiem. Wkładamy na wyższy poziom piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Kiedy kurczak i ziemniaki się pieką przygotowujemy sos i surówkę.
SOS:
Do przygotowania sosu potrzebujemy 150 g serka ricotta, 10-12 liści świeżej bazylii, 50 ml słodkiej, koniecznie rzadkiej, śmietany oraz sok z połowy cytryny i pieprz i sól do smaku. Serek wrzucamy do pojemniczka i dodajemy bazylię. Za pomocą blendera miksujemy serek z bazylią na gładką masę. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej śmietany. Sos do smaku przyprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą. Sok z cytryny spowoduje że sos nie będzie mdły. Przygotowany sos odstawiamy do lodówki do czasu aż mięso będzie gotowe.
Kiedy sos jest gotowy przechodzimy do przygotowania surówki.
SURÓWKA:
Pół główki czerwonej kapusty drobno szatkujemy, solimy i zostawiamy na 5 minut aby zmiękła. Dodajemy małą puszkę kukurydzy i łyżkę cukru. Dodajemy 4 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny i mieszamy razem. Przyprawiamy pieprzem i solą.
PODANIE:
Po 40 minutach wszystko powinno być gotowe i wyglądać jak na obrazku poniżej :)
Wszystko podajemy razem na talerzu i dekorujemy listkami bazylii.
OdpowiedzUsuńno no no szacun ja trochę gotuje ale
Pana przepis rozwalił mnie. Gratuluje. Ja jutro na dzień matki zrobie Pana roladki zamiast piersi użyję luzowanych udek kurczaka a reszta to samo. Zamiast ziemniaków "Pana przepisu podam swoje proste do bólu.Młode ziemniaczki dokładnie umyję pokroję na 4 lekko obgotuję w posolonej wodzie. Zapiekę z czosnkiem masłem solą i pieprzem. Podam z koperkiem. Zasada jest jedna nie żałować masła. Podczas zapiekania wstrząsnąć 2-3 razy. Jeszcze się nie zdarzyło żeby nie ziemniaczki nie smakowały Napiszę w poniedziałek jak wyszło.
Robiłam. Naprawde przepyszne. Uwielbiam polaczenie kurczaka z szynka Parmeńska;) dziekuje!
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcia krok po kroku! wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń