SKŁADNIKI:
Ryba:
- 500g filetów z dorsza
- 1 cytryna
- 2 szalotki
- por
- kolendra
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sos:
- 150g gęstej śmietany
- 150g słodkiej śmietany
- 250g pistacji
- sól i pieprz
Dodatki:
WYKONANIE
RYBA:
Mrożone filety z dorsza polewamy sokiem z cytryny. Kiedy filety rozmrożą się możemy przystąpić do przygotowywania. Na kawałku papieru do pieczenia lub foli układamy filet z dorsza, każdy na oddzielnym kawałku. Każdy filet solimy i posypujemy pieprzem. Na wierzchu układamy gałązkę natki pietruszki, gałązkę kolendry i 3-4 pistacje. Pora i cebulki kroimy w cieńkie plasterki i układamy po dwa na każdym filecie. Na wierzch kładziemy plasterek cytryny i wszystko polewamy odrobiną oliwy. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
SOS:
Przygotowanie sosu zaczynamy od uprażenia pistacji. W tym celu obieramy 250g pistacji i mielimy je w blenderze. Zmielone pistacje wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut.
Kiedy pistacje są uprażone, do małego garnka wlewamy 150g słodkiej i 150g gęstej śmietany. Do śmietany wsypujemy uprażone pistacje oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. Kiedy nasza śmietana nabierze koloru pistacji dodajemy około 2 łyżeczek soku z cytryny. Tak przygotowany sos stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy do czasu zgęstnienia.
DODATKI:
W czasie kiedy ryba się piecze przygotowujemy warzywa. Kalafior kroimy w różyczki, od fasolki szparagowej odcinamy końcówki a marchewkę kroimy w plasterki. Wszystko razem gotujemy na parze.
PODANIE:
Warzywa i rybę układamy na talerzu. Dorsza polewamy sosem pistacjowym a na wierzchu układamy 2-3 całe pistacje. Damie dekorujemy gałązką pietruszki i podajemy z plasterkiem cytryny.
SMACZNEGO!
Zjadło by się zjadło......taką rybkę .
OdpowiedzUsuńB
Pomysł spoko. Mój popisowy super prosty łosoś, tilapia albo inna ryba w formie fileta ( byle zwięzła). Posolić popieprzyć skropić cytryną zawinąć w plaster szynki parmeńskiej dodać kolendrę koperek i rozmaryn ( świeże po gałązce ). piec ok.20 min. w naczyniu żaroodpornym. Smakuje rewelka. Pozdrawiam, a rybkę proponowana przez Pana ugotuje po niedzieli.
OdpowiedzUsuń