SKŁADNIKI:
ZRAZY:
- 1 kg schabu pokrojonego w plastry
- 150 g boczku
- 5 ogórków kiszonych
- 2 cebule
- pół papryki czerwonej i pół żółtej
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki musztardy
- 300 g przecieru pomidorowego
- pół szklanki mąki
- 4 łyżki śmietany
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
SAŁATA:
- główka sałaty lodowej (lub gotowa mieszanka sałat)
- 200ml śmietany 12%
- 4 łyżki majonezu light
- suszone oregano (łyżka)
- suszona bazylia (łyżka)
- 1 łyżka soku z cytryny (może być z buteleczki)
- duży ząbek czosnku
DODATKI:
- 1 kg ziemniaków
- łyżka margaryny
- łyżka koperku
WYKONANIE
SAŁATA:
Przygotowanie sałaty zaczynamy od zrobienia dresingu. Do miseczki wlewamy 200 ml śmietany i dodajemy 4 łyżki majonezu. Wsypujemy łyżeczkę oregano i bazylii. Wszystko razem mieszamy, jeśli jest za gęste dolewamy śmietany, jeśli zbyt rzadkie dodajemy majonezu. Duży ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego dresingu.
Tak przygotowany dresing mieszamy z naszą sałatą.
Sałatę wymieszaną z dresingiem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki do czasu aż mięso i ziemniaki będą gotowe.
ZRAZY:
Schab rozbijamy na około 0,5 cm kotlety. Każdy kotlet solimy i pieprzymy. Następnie każdy plaster schabu smarujemy po jednej stronie łyżeczką musztardy. Na wierzch układamy plasterek boczku. Cebule kroimy w cienkie piórka, natomiast ogórka kiszonego w słupki. Na każdym kawałku schabu kładziemy kilka piórek cebuli i jeden słupek ogórka kiszonego.
Każdy kotlet zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, lub obwiązujemy specjalną nitką. Każdego zraza obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Zrazy smażymy z obu stron, na średnim ogniu, do czasu aż się zrumienią (około 10 minut). Kiedy są gotowe przekładamy je do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła je wszystkie. Mąkę i oliwę która została na patelni również wrzucamy do garnka. (patelnie możemy zalać wodą i tą wodę wlać później do garnka)
Tak przygotowane zrazy, dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Kiedy zrazy się duszą przygotowujemy składniki do naszego sosu. W tym celu kroimy w piórka pozostałą cebulę, ogórki i pieczarki w plasterki a paprykę w paseczki.
Po 20 minutach od rozpoczęcia duszenia , możemy dodać resztę składników. Do gotujących się zrazów dodajemy 300 g przecieru pomidorowego, pozostałą musztardę oraz pokrojone wcześniej warzywa i pieczarki.
Wszystko razem dusimy przez następne 30 minut. Sos przyprawiamy do smaku. Po zgaszeniu gazu dodajemy 4 łyżki śmietany. Zrazy serwujemy z pure ziemniaczanym posypanym koperkiem i sałatą.
SMACZNEGO!
Mniam :)
OdpowiedzUsuńpolecam w 100%
OdpowiedzUsuń\\pychota :)
Jestem kobietą i zrobię takie zrazy dla dorosłych gości na urodzinach Córeczki. Przepis mi się podoba a zrazy wyglądają na pyszne! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper wyszlo polecam bardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuń