SKŁADNIKI
KURCZAK CHORIZO:
- 4 filety z kurczaka
- 350 g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- sól
SALSA:
- puszka obranych pomidorów
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- kilka gałązek kolendry
- cytryna
- sól
BATATY:
- 2 duże bataty (około 1kg)
- 4 gałązki świeżego tymianku
- sól
- łyżka ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
POMIDORY Z CZOSNKIEM:
- 0,5 kg pomidorów
- zioła prowansalskie
- 150 ml majonezu
- 50 ml słodkiej śmietany
- ząbek czosnku
- 100 g tartego sera
- sól i pieprz
WYKONANIE:
BATATY:
W pierwszej kolejności przygotowujemy bataty. Potrzebne nam będą 2 duże bataty (około 1 kg). Obieramy je o kroimy na kawałki o grubości frytek. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Układamy bataty, posypujemy listkami tymianku, solą i łyżką ostrej mielonej papryki. Wszystko polewamy łyżką oliwy z oliwek. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy bataty do środka na 10 minut.
Kiedy bataty się pieką, przygotowujemy kurczaka. Bierzemy 4 filety i każdy dzielimy na pół. posypujemy solą. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkami kiełbasy chorizo. Po 10 minutach pieczenia wyciągamy blaszkę z batatami i układamy obok nich nasze kawałki kurczaka. Każdy kawałek kurczaka smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy łyżką słodkiej mielonej papryki. Redukujemy temperaturę piekarnika do 200 stopni i wstawiamy naszą blaszkę z powrotem do środka na około 20 minut. Po około 10 minutach musimy przemieszać bataty i przewrócić kawałki kurczaka aby były równo przypieczone.
SALSA:
Kiedy słodkie ziemniaki i kurczak się pieką zabieramy się za przygotowanie salsy. W tym celu do rondelka wlewamy puszkę obranych i posiekanych pomidorów. 2 papryczki chili drobno siekamy, pamiętajmy aby wcześniej usunąć nasionka i dodajemy do rondelka. Jedną cebulę, ząbek czosnku, czerwoną paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów. Następnie siekamy kilka gałązek kolendry i dodajemy do naszej salsy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Po 15 minutach miksujemy naszą salsę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku sokiem z 1/3 cytryny i solą. Salsa jest smaczna zarówno ciepła jak i zimna. Więc jeśli wolimy możemy ją wstawić do lodówki aby się schłodziła.
POMIDORY:
0,5 kg pomidorów kroimy w ósemki a następnie w jeszcze mniejsze kawałeczki. Wrzucamy je do miski i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną suszonych ziół. Do pomidorów wciskamy, przez praskę, jeden duży ząbek czosnku (jeśli lubimy czosnek możemy dodać go więcej), dodajemy 150 ml majonezu i 50 ml słodkiej śmietany, wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowane pomidory posypujemy warstwą tartego sera i odstawiamy do lodówki.
Wszystko razem układamy na talerzu, danie możemy ozdobić listkami sałaty.
SMACZNEGO!!!
Bomba :) Salsa i kurczak to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPrzesyłam nominacje i gratuluje.
OdpowiedzUsuńWiadomość z adresu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dziekujac-za.html