SKŁADNIKI
OGÓRKI W SOSIE VINAIGRETTE
- 2 ogórki szklarniowe
- pęczek szczypiorku z cebulkami
- natka pietruszki (3 gałązki )
- ocet balsamiczny (2 łyżki stołowe)
- musztarda (2 łyżki stołowe)
- miód (2 łyżki stołowe)
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek (3 łyżki stołowe)
- sól do smaku
WYKONANIE
OGÓRKI W SOSIE VINAIGRETTE
Przygotowanie ogórków musimy zacząć od zrobienia sosu. W tym celu do miseczki wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy. Wszystko razem mieszamy. Siekamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy do naszego sosu. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek. Znów wszystko razem mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Sos doprawiamy do smaku solą.
Kiedy nasz sos jest gotowy odstawiamy go na 10 minut do lodówki. W czasie kiedy sos się chłodzi, obieramy dwa ogórki i kroimy je w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki . Pęczek szczypiorku, wraz z cebulkami, i kilka gałązek natki pietruszki, drobno kroimy i dodajemy do ogórków. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i polewamy łyżeczką soku z cytryny.
Tuż przed podaniem, ogórki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Świetne
OdpowiedzUsuń