Etykiety

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kurczak chorizo z domową salsą i batatami


SKŁADNIKI


KURCZAK CHORIZO:
  • 4 filety z kurczaka
  • 350 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól
SALSA:
  • puszka obranych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • kilka gałązek kolendry
  • cytryna
  • sól
BATATY:
  • 2 duże bataty (około 1kg)
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • łyżka ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
POMIDORY Z CZOSNKIEM:
  • 0,5 kg pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • 150 ml majonezu
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • ząbek czosnku
  • 100 g tartego sera
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

BATATY:

W pierwszej kolejności przygotowujemy bataty. Potrzebne nam będą 2 duże bataty (około 1 kg). Obieramy je o kroimy na kawałki o grubości frytek. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Układamy bataty, posypujemy listkami tymianku, solą i łyżką ostrej mielonej papryki. Wszystko polewamy łyżką oliwy z oliwek. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy bataty do środka na 10 minut. 



 KURCZAK CHORIZO:

Kiedy bataty się pieką, przygotowujemy kurczaka. Bierzemy 4 filety i każdy dzielimy na pół. posypujemy solą. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkami kiełbasy chorizo. Po 10 minutach pieczenia wyciągamy blaszkę z batatami i układamy obok nich nasze kawałki kurczaka. Każdy kawałek kurczaka smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy łyżką słodkiej mielonej papryki. Redukujemy temperaturę piekarnika do 200 stopni i wstawiamy naszą blaszkę z powrotem do środka na około 20 minut. Po około 10 minutach musimy przemieszać bataty i przewrócić kawałki kurczaka aby były równo przypieczone.


SALSA:

Kiedy słodkie ziemniaki i kurczak się pieką zabieramy się za przygotowanie salsy. W tym celu do rondelka wlewamy puszkę obranych i posiekanych pomidorów. 2 papryczki chili drobno siekamy, pamiętajmy aby wcześniej usunąć nasionka i dodajemy do rondelka. Jedną cebulę, ząbek czosnku, czerwoną paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów. Następnie siekamy kilka gałązek kolendry i dodajemy do naszej salsy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. 


Po 15 minutach miksujemy naszą salsę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku sokiem z 1/3 cytryny i solą. Salsa jest smaczna zarówno ciepła jak i zimna. Więc jeśli wolimy możemy ją wstawić do lodówki aby się schłodziła.



POMIDORY:

0,5 kg pomidorów kroimy w ósemki a następnie w jeszcze mniejsze kawałeczki. Wrzucamy je do miski i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną suszonych ziół. Do pomidorów wciskamy,  przez praskę, jeden duży ząbek czosnku (jeśli lubimy czosnek możemy dodać go więcej), dodajemy 150 ml majonezu i 50 ml słodkiej śmietany, wszystko razem mieszamy. 


Tak przygotowane pomidory posypujemy warstwą tartego sera i odstawiamy do lodówki.


Wszystko razem układamy na talerzu, danie możemy ozdobić listkami sałaty.





SMACZNEGO!!!






2 komentarze:

  1. Bomba :) Salsa i kurczak to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesyłam nominacje i gratuluje.
    Wiadomość z adresu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dziekujac-za.html

    OdpowiedzUsuń