SKŁADNIKI
KNEDLE BUŁCZANE:
- 5 bułek
- 2 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- margaryna do smażenia
- mąka
- ser żółty
- sól i pieprz
SOS MYŚLIWSKI:
- 100 g grzybów suszonych
- łyżka musztardy
- 2 ogórki kiszone
- 1 marchew
- 1 cebula
- przecier pomidorowy
- margaryna do smażenia
- łyżka mąki
- gęsta śmietana
POLĘDWICZKI:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- sól i pieprz
BURACZKI:
- 500 g ugotowanych buraczków
- cebula
- sok z cytryny
- łyżka cukru
- sól i pieprz
- olej
WYKONANIE:
BURACZKI:
500 g ugotowanych buraczków ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Podsmażaną cebulkę wrzucamy do buraczków i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy około łyżeczki soku z cytryny i łyżki cukru mieszamy i odstawiamy do lodówki.
SOS MYŚLIWSKI:
Przygotowanie sosu myśliwskiego zaczynamy od wypłukania i ugotowania 100 g grzybów leśnych.
Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy. Nie wylewamy wywaru który pozostał, będzie nam nam potrzebny do naszego sosu. Kiedy grzyby się studzą, 2 małe lub jedną duża cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na odrobinie margaryny, do czasu aż się zeszkli. W tym czasie kroimy marchewkę, ogórka kiszonego i grzyby w grubą kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy około 3 łyżek koncentratu pomidorowego i mieszamy. Cebulę z przecierem zalewamy szklanką wody i dolewamy wywar z grzybów. Zagotowujemy wszystko razem i dodajemy nasze składniki pokrojone w kostkę. Dorzucamy łyżkę musztardy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Kiedy wszystkie składniki zmiękną podbijamy nasz sos śmietaną. Jeśli jest zbyt rzadki zagęszczamy go, rozrabiając 2 łyżki mąki w zimnej wodzie i wlewając do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
KNEDLE BUŁCZANE:
5 Bułek kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki, mogą być czerstwe tylko że wtedy musimy ściąć skórkę. (Bułki można zastąpić chlebem tostowym.). Cebule kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie margaryny. 2 ząbki czosnku kroimy drobno i dorzucamy do smażącej się cebuli. Całość zalewamy szklanką mleka i zagotowujemy. W czasie kiedy mleko się gotuje, pietruszkę drobno siekamy i wsypujemy do pokrojonych bułek. Bułki z pietruszką zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 10 minut żeby trochę ostygło. Po tym czasie wbijamy 2 jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką masę.
Kiedy masa bułczana jest gotowa, kawałek sera żółtego kroimy w grube kostki. Z masy toczymy kuliste knedle i każdego nadziewamy kosteczką żółtego sera. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy knedle i gotujemy przez około 5 minut od momentu wypłynięcia.
POLĘDWICZKI:
Kiedy knedle się gotują, przygotowujemy polędwice wieprzowe. Polędwice kroimy w plastry o grubości 1 cm (można kupić już pokrojoną). Każdy plasterek solimy i pieprzymy. Naciskając ręką rozpłaszczamy każdy kawałek polędwicy (nie używamy tłuczka). Nasze kotleciki obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym maśle lub margarynie.
PODANIE
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz