Etykiety

sobota, 15 czerwca 2013

Knedle bułczane z polędwicą i sosem myśliwskim


SKŁADNIKI

KNEDLE BUŁCZANE:
  • 5 bułek
  • 2 jajka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • margaryna do smażenia
  • mąka
  • ser żółty
  • sól i pieprz
SOS MYŚLIWSKI:
  • 100 g grzybów suszonych
  • łyżka musztardy
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy
  • margaryna do smażenia
  • łyżka mąki
  • gęsta śmietana
POLĘDWICZKI:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
BURACZKI:
  • 500 g ugotowanych buraczków
  • cebula
  • sok z cytryny
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz
  • olej

WYKONANIE:

BURACZKI:

500 g ugotowanych buraczków ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Podsmażaną cebulkę wrzucamy do buraczków i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy około łyżeczki soku z cytryny i łyżki cukru mieszamy i odstawiamy do lodówki.



SOS MYŚLIWSKI:

Przygotowanie sosu myśliwskiego zaczynamy od wypłukania i ugotowania 100 g grzybów leśnych.


Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy. Nie wylewamy wywaru który pozostał, będzie nam nam potrzebny do naszego sosu. Kiedy grzyby się studzą, 2 małe lub jedną duża cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na odrobinie margaryny, do czasu aż się zeszkli. W tym czasie kroimy marchewkę, ogórka kiszonego i grzyby w grubą kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy około 3 łyżek koncentratu pomidorowego i mieszamy. Cebulę z przecierem zalewamy szklanką wody i dolewamy wywar z grzybów. Zagotowujemy wszystko razem i dodajemy nasze składniki pokrojone w kostkę. Dorzucamy łyżkę musztardy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Kiedy wszystkie składniki zmiękną podbijamy nasz sos śmietaną. Jeśli jest zbyt rzadki zagęszczamy go, rozrabiając 2 łyżki mąki w zimnej wodzie i wlewając do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.



KNEDLE BUŁCZANE:

5 Bułek kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki, mogą być czerstwe tylko że wtedy musimy ściąć skórkę. (Bułki można zastąpić chlebem tostowym.). Cebule kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie margaryny. 2 ząbki czosnku kroimy drobno i dorzucamy do smażącej się cebuli. Całość zalewamy szklanką mleka i zagotowujemy. W czasie kiedy mleko się gotuje, pietruszkę drobno siekamy i wsypujemy do pokrojonych bułek. Bułki z pietruszką zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 10 minut żeby trochę ostygło. Po tym czasie wbijamy 2 jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką masę.


Kiedy masa bułczana jest gotowa, kawałek sera żółtego kroimy w grube kostki. Z masy toczymy kuliste knedle i każdego nadziewamy kosteczką żółtego sera. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy knedle i gotujemy przez około 5 minut od momentu wypłynięcia.




POLĘDWICZKI:

Kiedy knedle się gotują, przygotowujemy polędwice wieprzowe. Polędwice kroimy w plastry o grubości 1 cm (można kupić już pokrojoną). Każdy plasterek solimy i pieprzymy. Naciskając ręką rozpłaszczamy każdy kawałek polędwicy (nie używamy tłuczka). Nasze kotleciki obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym maśle lub margarynie.


PODANIE


SMACZNEGO!!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz