Etykiety

niedziela, 23 czerwca 2013

Chiński Buffet (kurczak w czarnym pieprzu, pieczarki w sosie ostrygowym i brokuł w sezamie)



SKŁADNIKI

 KURCZAK W SOSIE Z CZARNEGO PIEPRZU:
  • 800 g piersi kurczaka
  • 3 marchewki
  • łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
  • 100 g groszku cukrowego (może być zwykły mrożony, zielony groszek)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • pół kubka sosu ostrygowego
  • łyżka octu ryżowego (można zastąpić octem winnym)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej do smażenia
PIECZARKI W SOSIE OSTRYGOWYM:
  • 800 g małych pieczarek
  • 2 kapusty pak choi (można pominąć)
  • kawałek imbiru
  • pół papryczki chilli
  • łyżka cukru
  • pół kubeczka sosu ostrygowego
  • 1 cebula
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • pół szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
BROKUŁ W SEZAMIE:
  • 1 duży brokuł
  • 1 marchewka
  • duży ząbek czosnku
  • młode cebulki ze szczypiorkiem
  • 30 g ziaren sezamu
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • paczka makaronu ryżowego (lub innego przeznaczonego do przygotowania potraw kuchni azjatyckiej)

WYKONANIE:

 KURCZAK W SOSIE Z CZARNEGO PIEPRZU:



Przygotowanie kurczaka zaczynamy od wymieszania wszystkich składników sosu. Do miseczki wlewamy pół kubka sosu ostrygowego. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego (lub winnego), wsypujemy łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu i mieszamy. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie kurczaka.


Filety z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę. Do miseczki wsypujemy kilka łyżek skrobi kukurydzianej. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące. W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego łyżeczkę oleju sezamowego. Olej sezamowy ma bardzo intensywny smak i zapach więc trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością bo zdominuje on smak potrawy. Kiedy olej się rozgrzeje smażymy kawałki kurczaka do momentu aż się zrumienią.


Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki ponieważ wok będzie nam potrzebny do przygotowania warzyw. Obieramy marchewki i cebulę. Cebulę najpierw kroimy na cztery części a następnie w piórka. Marchewki kroimy na pół a później w cienkie słupki. Jeśli używamy groszku cukrowego, każdy strączek kroimy na kawałki. W woku rozgrzewamy około łyżeczki oleju sezamowego i dodajemy odrobinę zwykłego oleju do smażenia. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 1 minutę. Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy marchewkę i groszek. Smażymy przez 3 minuty ciągle mieszając.


Po trzech minutach do warzyw dorzucamy wcześniej usmażonego kurczaka i wlewamy nasz sos z czarnego pieprzu. Wszystko razem dusimy przez następne 5 minut. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i przykrywamy aby nie wystygł. Wok będzie nam potrzebny do przygotowania pieczarek.



PIECZARKI W SOSIE OSTRYGOWYM:


Cebulę kroimy w kostkę. Do woka wlewamy łyżkę oleju sezamowego. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy przez około minutę. Pieczarki myjemy i wrzucamy do woka. Podsmażamy przez 3 minuty ciągle mieszając.

Kawałek imbiru obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Pół papryczki chilli oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do smażących się pieczarek i zalewamy wodą (pół szklanki). Następnie wlewamy pół kubka sosu ostrygowego, wsypujemy łyżkę cukru i wszystko razem mieszamy.


Kapustę pak choi dzielimy na listki i każdy przekrajemy na pół. Dodajemy do naszych pieczarek i dusimy przez około 3 minuty. Pieczarki wraz z sosem przekładamy do miseczki. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem lub łyżeczką sosu sojowego.


BROKUŁ W SEZAMIE:

Kiedy pieczarki są gotowe, przygotowujemy ostatnie danie z naszego chińskiego bufetu-brokuła w sezamie. W woku rozgrzewamy kilka kropel oleju sezamowego. Ząbek czosnku drobno siekamy a następnie podsmażamy. Obieramy marchewkę i kroimy w słupki, dorzucamy do czosnku i smażymy przez 2 minuty. Od kilku młodych cebulek odcinamy szczypiorek, nie będzie nam potrzebny. Cebulki kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulki i brokuła wrzucamy do marchewki i dusimy, często mieszając, przez około 5 minut (można podlać odrobinę wodą). Przed końcem smażenia całość posypujemy ziarnami sezamu i mieszamy.


Kiedy brokuł jest gotowy, przygotowujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Makaron można dla lepszego smaku skropić sosem sojowym.

PODANIE:

Wszystkie dania przekładamy do oddzielnych naczyń i serwujemy w formie buffetu.



smacznego!!!















4 komentarze:

  1. Prawdziwa chińska uczta! Oj chętnie bym skosztowała :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Od godziny szukam pomysłu na Chińszczyznę i właśnie znalazłem.
    Już niebawem na moim blogu przedstawię własne wykonanie.
    mechanikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety, nie przepadam za chińskimi daniami. O ile uwielbiam kuchnię japońską oraz koreańską i sushi, o tyle dania kuchni chińskiej nie do końca do mnie przemawiają (mimo iż wiem, że inni za nią przepadają i nie chcą jeść nic innego).

    OdpowiedzUsuń