Etykiety

niedziela, 30 czerwca 2013

Cannelloni nadziewane farszem z cukinii i mascarpone


SKŁADNIKI:

CANNELLONI:
  • 8-10 sztuk cannelloni (lub makaronu do lasagne)
  • 4 małe cukinie
  • 250 g serka mascarpone (lub ricotta)
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
SOS:
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • pół cebuli
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
DODATKOWO:
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 50 g tartego parmezanu
  • kilka gałązek kolendry
  • 50 ml gęstej śmietany
  • paczka rukoli

WYKONANIE:

SOS:

Gotowanie zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowo-paprykowego. W tym celu paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w kostkę. Pół cebuli również kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy pomidory z dwóch puszkek (ważne aby były bez skórki).


Dorzucamy paprykę, cebulę i kilka listków świeżej bazylii. Wszystko razem dusimy przez około 15 minut. Sos doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy na gładką masę.


Kiedy sos jest gotowy zabieramy się za cannelloni.

CANNELLONI:

Jeśli używamy makaronu do lasagne musimy go najpierw podgotować przez około 5 minut aby zmiękł. Jeśli mamy gotowe rurki do cannelloni pomijamy ten krok. Podgotowany makaron lasagne, zwijamy w kształt rurki. Rurki odkładamy na bok i przechodzimy do zrobienia nadzienia.


Pół cebuli i 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy przez minutę. Bierzemy 4 małe cukinie, myjemy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy startą cukinię na patelnię i wszystko razem dusimy przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do podduszonej cukinii dodajemy 250 g serka mascarpone i dusimy ciągle mieszając przez następne 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia.


Kiedy farsz ostygnie, za pomocą łyżeczki nadziewamy nim każdą rurkę. Najlepiej, podczas nadziewania, rurkę ułożyć tak na dłoni aby jeden koniec był zamknięty i wrzucać farsz od góry. Nadziane rurki układamy w naczyniu żaroodpornym.


Rurki zalewamy połową wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego, druga połowa będzie nam potrzebna później. Następnie wierzch posypujemy grubą warstwą tartej mozzarelli (można zastąpić dowolnym żółtym serem). Tak przygotowane cannelloni wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 25 minut. Jeśli używamy gotowych cannelloni (nie płatów lasagne) czas pieczenia musimy zwiększyć do około 40 minut z uwagi na to że nie były wcześniej gotowane.


PODANIE:
Gotowe cannelloni układamy na talerzu. Polewamy odrobiną sosu pomidorowo-paprykowego. Posypujemy posiekaną kolendrą. Na wierzchu robimy kleksy z gęstej śmietany a następnie oprószamy odrobiną tartego parmezanu. Całość najlepiej smakuje jeśli jako dodatek podamy rukolę, choć można ją zastąpić dowolną sałatą.

SMACZNEGO!!!











6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, dzisiaj wypróbuje na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, przepyszne :) uwielbiam kuchnię włoską no i ta cukinia... pozdrawiam i zapraszam na cukinię z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowana-grillowana-cukinia/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane!
    Zapraszam na mojego bloga na temat ćwiczeń Pilates.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać prawdziwe, męskie, konkretne gotowanie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń