Etykiety

sobota, 3 sierpnia 2013

Labraks w szalonej wodzie (Spigola all'acqua pazza)

SKŁADNIKI:

RYBA I SOS:
  • 2 labraksy lub doraty (400-450 g każdy)
  • papryczka chilli
  • pół czerwonej papryki
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 100 g drobnych kaparów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól morska i pieprz

WYKONANIE:

RYBA I SOS:

Na dużej patelni z pokrywką rozgrzewamy około 4 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wypatroszone ryby kładziemy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy po 5 minut z każdej strony.



W czasie kiedy ryby smażą się na patelni, czosnek i papryczkę chilli siekamy w drobna kostkę. Jeśli pomidory koktajlowe są duże, przekrajemy je na pół. Kiedy ryby są już obsmażone z obu stron, posypujemy je czosnkiem i chilli. Dorzucamy pomidory i smażymy przez następne dwie minuty.


Po dwóch minutach dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem przez około 15 minut.


Po 15 minutach duszenia przenosimy rybę na talerz. Do powstałego wywaru dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i 100 g kaparów. Wszystko razem dusimy przez około 2 minut.


Po 2 minutach kładziemy ryby z powrotem na patelnie, przykrywamy pokrywką i dusimy przez następne 5 minut. Kiedy ryba jest gotowa przekładamy ją na talerz, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.




SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Fajna nazwa dania. Zresztą sama ryba też na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jestem ciekawy czy ryba smaczna ?
    Wojtusiu ..... bardzo prosze ją na 22 września .....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda całość bardzo smacznie i zakładam, że również tak jest. W sumie ja bardzo często korzystając z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ jestem w stanie przygotować bardzo smaczne dania z łososiem w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń