Etykiety

sobota, 12 października 2013

Cytrusowy kurczak z orzechami nerkowca



SKŁADNIKI:

GLAZURA:
  • 1 pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka sosu piripiri (może być tabasco)
  • łyżka octu ryżowego
KURCZAK:
  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 0,5 kg małych marchewek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
  • pęczek kolendry
  • szklanka ryżu jaśminowego (jako dodatek ale nie koniecznie)

WYKONANIE:

GLAZURA:



Do miseczki wlewamy 2 łyżki stołowe miodu. Następnie dodajemy łyżeczkę sosu piripiri i mieszamy razem. Jedną cytrynę i pomarańczę myjemy pod gorącą wodą a następnie ścieramy z nich skórkę. Z otartej pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok wlewamy do naszej miseczki z miodem, dolewamy łyżkę octu ryżowego, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i mieszamy wszystko razem. Glazurę odstawiamy do lodówki i zabieramy się za kurczaka.


KURCZAK:


Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oleju. 1 kg pałek z kurczaka (mogą być udka) myjemy i układamy jedno obok drugiego na naszej blaszce. Cebule kroimy w piórka. Z marchewek odcinamy końcówki. Cebulę i marchewki układamy na wierzchu kurczaka.Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez 30 minut. Po 30 minutach wszystko polewamy wcześniej przygotowaną glazurą i pieczemy przez następne 15 minut. Po 15 minutach posypujemy naszego kurczaka orzechami nerkowca i wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 15 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika i posypujemy posiekaną kolendrą. Kurczaka serwujemy z ryżem jaśminowym lub ziemniakami.


SMACZNEGO!!!








5 komentarzy: