SKŁADNIKI:
RYBA I SOS:
- 2 labraksy lub doraty (400-450 g każdy)
- papryczka chilli
- pół czerwonej papryki
- 400 g pomidorów koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 100 g drobnych kaparów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sól morska i pieprz
WYKONANIE:
RYBA I SOS:
Na dużej patelni z pokrywką rozgrzewamy około 4 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wypatroszone ryby kładziemy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy po 5 minut z każdej strony.
W czasie kiedy ryby smażą się na patelni, czosnek i papryczkę chilli siekamy w drobna kostkę. Jeśli pomidory koktajlowe są duże, przekrajemy je na pół. Kiedy ryby są już obsmażone z obu stron, posypujemy je czosnkiem i chilli. Dorzucamy pomidory i smażymy przez następne dwie minuty.
Po dwóch minutach dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem przez około 15 minut.
Po 15 minutach duszenia przenosimy rybę na talerz. Do powstałego wywaru dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i 100 g kaparów. Wszystko razem dusimy przez około 2 minut.
Po 2 minutach kładziemy ryby z powrotem na patelnie, przykrywamy pokrywką i dusimy przez następne 5 minut. Kiedy ryba jest gotowa przekładamy ją na talerz, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!
Fajna nazwa dania. Zresztą sama ryba też na pewno pyszna.
OdpowiedzUsuńA ja jestem ciekawy czy ryba smaczna ?
OdpowiedzUsuńWojtusiu ..... bardzo prosze ją na 22 września .....
Wygląda całość bardzo smacznie i zakładam, że również tak jest. W sumie ja bardzo często korzystając z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ jestem w stanie przygotować bardzo smaczne dania z łososiem w roli głównej.
OdpowiedzUsuń