Etykiety

niedziela, 7 kwietnia 2013

Ogórki w sosie francuskim


SKŁADNIKI

OGÓRKI W SOSIE VINAIGRETTE
  • 2 ogórki szklarniowe
  • pęczek szczypiorku z cebulkami
  • natka pietruszki (3 gałązki )
SOS:
  • ocet balsamiczny (2 łyżki stołowe)
  • musztarda (2 łyżki stołowe)
  • miód (2 łyżki stołowe)
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek (3 łyżki stołowe)
  • sól do smaku

WYKONANIE


OGÓRKI W SOSIE VINAIGRETTE

Przygotowanie ogórków musimy zacząć od zrobienia sosu. W tym celu do miseczki wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy. Wszystko razem mieszamy. Siekamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy do naszego sosu. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek. Znów wszystko razem mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Sos doprawiamy do smaku solą.


Kiedy nasz sos jest gotowy odstawiamy go na 10 minut do lodówki. W czasie kiedy sos się chłodzi, obieramy dwa ogórki i kroimy je w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki . Pęczek szczypiorku, wraz z cebulkami, i kilka gałązek natki pietruszki, drobno kroimy i dodajemy do ogórków. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i polewamy łyżeczką soku z cytryny. 


Tuż przed podaniem, ogórki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

1 komentarz: